Калина звичайна

Калина звичайна

Калина звичайна - гіллястий чагарник із сімейства жимолостевих, висотою до 4 м. Листи супротивные, трехпятилопастные, злегка зморшкуваті, крупнозубчаті. Квітки білі п’ятипелюсткові, зібрані в щитковидні напівпарасольки.

Плід - овальна яскраво-червона, гіркувата ягода з однією плоскою гладкою кісточкою. Нектаронос.
Поширена по всій Україні. Росте в чагарникових заростях, по ярах, вологим місцям, у заплавах рік, нерідко в дубових лісах на сухих місцях. Культивується як декоративна й озеленювальна рослина.
Цвіте наприкінці травня - червні, плоди дозрівають у серпні - вересні.
Використовується кора, заготовлена ранньої весною, під час сокодвижения. Запах готової сировини слабкий, смак в'язкий.


Дія й застосування. Вміщений в корі вибурнин підсилює тонус матки й має деяку судинозвужувальну дію, болезаспокійливі, антисептичні і гемостатичні властивості. Плоди калини підсилюють скорочення серця й збільшують діурез.
Застосовується кора калини у вигляді спиртового екстракту й відвару для зупинки маткових кровотеч, особливо в клімактеричний період, при вагітності й порушеннях менструального циклу. Відвар - зовнішньо при носових кровотечах.
У Франції настій з ягід і свіжих ягід застосовуються при захворюваннях шлунка.
У Болгарії кора калини використовується у вигляді відвару й екстракту в гінекологічній практиці як кровоспинний і антисептичний засіб при меноррагиях, при загрозливому аборті й переймах, що починаються, при ньому. Відвар готовлять так: 3 - 4 г дрібно нарізані кори заливають 200 мол киплячої води, через 15 мінут проціджують і п'ють протягом дня ковтками (денна доза). У болгарській народній медицині застосовується відвар із квіток калини при болях і спазмах в області шлунково-кишкового тракту, при поносах, болях в області матки і як диуретическое засіб.
У вітчизняній народній медицині, крім кори калини, використовуються плоди, що збираються після перших заморозків, коли вони здобувають солодкуватий смак, а також квітки, сік і насіння калини. Плоди застосовуються в якості потогінного, проносного й блювотного засобу, а також при виразці шлунка. Ягоди, варені з медом, - при застуді, кашлі, хрипоті, ядусі, при поносах, хворобах печінки, жовтяниці. Кора - при істерії, хворобливих менструаціях, для попередження викидня і як протигарячковий засіб замість хіни. Молоді галузі калини - при золотусі. Настій квіток - при золотусі й шкірних висипках. Сік - зовнішньо при лишаях.