Брусниця

Брусниця, лікувальні властивості

     Брусниця (Vaccіnіum vіtіs- іdaea), чагарник сімейства брусничних (або сімейства верескових). Рослина висотою до 25 см зі шкірястими вічнозеленими листками й блідо-рожевими квітками, зібраними в густі кисті. Плоди - численні кулясті яскраво-червоні. Росте у хвойних і змішаних лісах, чагарниках, тундрах, на висохлих торфовищах.
 
    
     Лікування брусницею.
Це дуже цінна лікарська рослина. Цілющими властивостями володіють в основному листки. Їх неважко заготовити самим. Для цього у квітні й до середини травня (поки в рослини ще немає бутонів або вони дуже маленьк і зелені) вручну акуратно зривають із гілок листки.
 
     У народній медицині брусниця відома як тонізуюче, ранозагоююче, жарознижуюче, протицинготне й при авітамінозі А, антигельмінтне, при дизентерії, гіпоацидних гастритах, гепато- холециститах, відкладенні солей, пухлинах шлунка, антисептичне, гемостатичне при маткових і внутрішніх кровотечах, ревматизмі, діабеті, туберкульозі легенів, жовтяниці, гіпертонії, неврастенії, ентеритах, антибактеріальне. Відвар листків і плодів у суміші із плодами звіробоя - при енурезі, а в суміші із чорницею - при висипному тифі. Рідкий екстракт - седативне й диуретичне.

    Плоди брусниці застосовуються в гомеопатії для готування есенцій. У сушеному й свіжому вигляді й сік - при авітамінозах А и С. Водний настій і відвар - проносне, при дизентерії й ревматизмі, диуретичне й антисептичне, антигельмінтне, протигнильне й бактерицидне. Сік і екстракт - загальзміцнююче й тонізуюче при лихоманці, простудних захворюваннях, малярії, корі, симптоматичному лікуванні рака шкіри й пухлин шлунка, при діабеті.  Плоди сприяють підвищенню гостроти зору й рекомендуються пілотам, морякам, мисливцям, водіям, що працюють із напругою зору.

     Можна збирати листя й восени після збору ягід. А от листки, зібрані влітку, при висушуванні чорніють і як сировина непридатні. Відвар з листків брусниці має сечогінну, антисептичну й в'яжучу дії. Показаний при циститах, нирковокам’янній хворобі, при подагрі, остеохондрозі, артритах. Найбільша ефективність проявляється при лужній реакції. Тому відвар з листків брусниці рекомендується запивати відповідною мінеральною водою.

     Для готування відвару необхідна кількість грамів здрібнених листків (2 столових ложки) залити в емальованому посуді 200 милілітрами (1 склянкою) окропу. Нагрівати під кришкою на киплячій водяній лазні 30 хвилин. Потім остудити 10 хвилин і процідити. Обсяг відвару довести до 200 милілітрів кип'яченою водою. Приймають, обов'язково погодивши дози з лікарем, за 30- 40 хвилин до їжі.

     Ягоди брусниці багаті цукрами, органічними кислотами, вітамінами, У медицині вони використовуються як допоміжний засіб при лікуванні гіпертонічної хвороби й гастритів зі зниженою кислотністю. Водний настій ягід (морс) добре вгамовує спрагу: його часто рекомендують хворим з високою температурою. Крім того, настій ягід брусниці має легку проносну дію.

    Має лікувальні властивості й сік із брусниці. Він неістотно знижує артеріальний тиск, має слабку седативну дію, підсилює перистальтику кишечника, має жарознижуючу й сечогінну дію. При простудних захворюваннях можна рекомендувати хворим чай із квіток липи із брусничним варенням. Це не тільки смачно, але й корисно!